Familiile aflate în foamete din Afganistan au fost forțate să opteze pentru alegeri cu adevărat dure, într-un moment în care întreaga națiune este în pragul prăpastiei.
Americanii și britanicii s-au retras din țara din Asia de Sud în august, după o misiune militară de 20 de ani, permițându-le talibanilor o preluare rapidă.
După șase luni de la instalarea noului regim, economia a fost „paralizată” și peste o jumătate de milion de oameni și-au pierdut locurile de muncă. Mulți oameni au fost forțați să-și vândă rinichii și chiar copiii pentru a supraviețui.
Trei frați și două surori din aceeași familie au fost operați și și-au vândut organele pentru aproximativ 1.500 de dolari fiecare pentru a-și hrăni rudele.
În cadrul unui interviu acordat Sky News, o mamă de 25 de ani, dintr-un sat din apropierea orașului Herat, partea de vest a țării, a spus: „Acum aproximativ șase luni, fiul meu de trei ani a murit de foame. Nu pot să-i văd pe toți murind… Cel puțin în felul acesta altcineva îi va hrăni.”
Atât ea, cât și soțul ei și-au vândut deja câte un rinichi și acum se confruntă cu o alegere de neconceput: pe care dintre cei opt copii ai lor să-l vândă. „Nu mai avem nimic de vândut. Trebuie să ne vindem copiii acum și sunt pregătit să fac asta chiar și pentru 20.000 de afgani (aproximativ 200 de dolari). Nu pot să mă culc în fiecare noapte cu ei plângând că le este foame”, a declarat tatăl pentru sursa citată.
Din ce în ce mai mulți afgani își vând și rinichii, pentru că a rămas singura modalitate prin care îți pot asigura hrana.
Imagini dure au fost filmate într-o comunitate rurală mică din afara Heratului și arată bărbați și femei de diferite vârste stând încolonați și arătându-și cicatricile mari de pe abdomen suferite în urma intervențiilor chirurgicale.
O parte considerabilă a lor au fost nevoiți să-și vândă organele unor cumpărători din Iran pentru a-și acoperi datoriile tot mai mari.
O mamă adolescentă, care a spus că a fost operată în urmă cu aproximativ o lună, a declarat: „Nu avem de ales. Facem asta pentru a ne hrăni copiii.”
Peste jumătate din populația Afganistanului estimată la 40 de milioane se confruntă cu „niveluri extreme de foamete, iar aproape 9 milioane dintre ei sunt în pericol de moarte”, potrivit agenției ONU pentru refugiați, UNHCR.
Și de parcă situația nu ar fi fost deja dificilă, finanțarea internațională pentru Afganistan a fost suspendată și miliarde de dolari din activele țării în străinătate, mai ales în SUA, au fost înghețate după ce talibanii au revenit la putere.